sunnuntai 1. tammikuuta 2017

2016

Tammikuu aloitettiin kuten jo useana vuotena, Tyynen synttärijuhlilla. Kuusi vuotta tuli täyteen, sitä juhlittiin lumiukkosynttäreillä. Muuten tammikuu meni tavan arjen puuhissa. Loppukuusta aloitettiin pienimuotoinen keittiöremontti.



Helmikuussa ei tapahtunut juuri mitään. Vielä enemmän tavallista arkea kuin tammikuussa. Vettä satoi alkukuusta ja puutarha oli kurjan näköinen. Loppukuussa tuli lunta ja näytti jo vähän enemmän talvelta. Pari kertaa päästiin hiihtämään.



Kahden 'ei tapahtunut mitään' -kuukauden jälkeen alkoi jo vähän tapahtua. Maaliskuussa oltiin muutama yö kylpylässä Imatralla, retkeiltiin Ilmailumuseoon ja metsäretkeiltiin Lapakistossa. Se kevyt keittiöremonttikin valmistui. Pääsiäisenä käytiin automuseossa ja meille taisi kotiutua polkupyöriäkin oikein kaksi kappaletta. Lumet alkoivat sulaa ja kevät tuli aikaisin.



Huhtikuussa metsäretkeiltiin ja järjestettiin leikkimökin avajaiset. Kävin myös kaksilla messuilla: Lapsimessuilla sekä Pihapiirimessuilla. Kissoilla oli rokotusvuosi ja kaikki kissat käytettiin rokotuksissa, sekä Alpo kastraatiossa. Ostin itselleni elämäni toisen omissa nimissäni olevan auton.



Vappuna retkeiltiiin torille ja mökille. Juhlittiin minun synttäreitä, Alman synttäreitä, äitienpäivää, minun nimppareita, miehen synttäreitä, Alman nimppareita ja Eskon synttäreitä. Äitienpäivänä tehtiin Myllykoskelle eväsretki, käytiin Jokimaan romutorilla ja Annalassa taimitorilla. Ystävän kanssa kävin Türissa Virossa kukkamarkkinoilla. Edellinen sateinen syksy ja lumeton pakkastalvi vesisateineen oli tehnyt puutarhaan paljon tuhoja, jotka alkoivat toukokuussa paljastua. Nyyhkittiin viimeiset kerhot ja viimeiset perhekerhot.



Kesäkuu kului puutarhan parissa ja lomaan totuttelussa. Juhannuksena telttailtiin Ahvenanmaalla.



Heinäkuussa sitten tapahtuikin paljon. Aloitettiin maalaamaan taloa. Retkeiltiin Korkeasaaressa ja Helsingissä käytiin katsastamassa Kiasman näyttely. Miehen lyhyen kesäloman aikana tehtiin automatka Lappiin ja käytiinhän me myös Norjan puolella. Ajettiin niin pitkälle kuin tie vei eli Nordkappiin asti. Heinäkuun lopulla meidän pientä keittiöpuutarhaa käytiin haastattelemassa lehteen. Juttu ilmestyy ensi kesänä. Jännittävää.



Elokuussa osallistuin valtakunnalliseen Avoimet puutarhat -tapahtumaan ensimmäistä kertaa. Oli hieno päivä ja aion olla mukana toisenkin kerran. Lapsilla alkoi koulu. Meillä on nyt kolmasluokkalainen ja eskarilainen. Voi liikutus. Tässä kuussa tehtiin lehtijuttu meidän kodista, se ilmestyy myös ensi kesänä, mutta eri lehdessä kuin puutarhan haastattelu. Vietettiin vain yksi viikonloppu mökillä ja se oli elokuussa. Ystävän kanssa retkeilin Mustilan taimitorille. Sinne on kyllä päästävä ensi kerrallakin.



Edellisen kuukauden tiukan puutarhailun jälkeen ei motivaatiota pihalla enää riittänyt kuin välttämättömään. Pikku hiljaa alkoi taas kiinnostaa käsitöiden tekeminen. Kävin lasten kanssa Lahden taidelauantaissa. Koko perheen voimin retkeiltiin Repovedelle. Syyskuussa ei satanut pisaraakaan.



Lokakuun alussa tehtiin retki Linnaisten suolle, loppukuusta käytiin Helsingissä katsomassa Kusaman häivytysnäyttely. Ja kuun tärkein päivä oli tietenkin koululaisen yhdeksänvuotissynttärit. Kaverisynttärit järjestettiin ensimmäistä kertaa muualla kuin kotona eli Megazonessa. Syyslomalla metsäretkeiltiin, halloweenaskarreltiin ja leivottiin pipareita.



Marraskuussa satoi ensilumi, joka ei ollut pysyvä. Kävin käsityömessuilla ja tein melko runsaasti käsitöitä.



Joulukuun täytti jouluvalmistelut ja jouluaskartelut. Tehtiin päiväretki Porvoseen ja samalla reissulla käytiin Fazerin vierailukeskuksessa. Joulupukki kävi ja toi taas hurjan määrän lahjoja.



Pysyttiin koko vuosi terveinä aina joulukuuhun saakka. Ensin minulta meni pariksi viikoksi selkä. Istuminen, makaaminen ja käveleminen oli hankalaa. Kun selkä tuli kuntoon, alkoi pitkä flunssa, joka tuntuu edelleen jatkuvan. Kaikki käytiin se läpi ja sekin jo kertoo kunnon taudista, että kolmasluokkalainen oli kaksi päivää kuumeessa. Edelliseen yhdeksään vuoteen kuumepäivä mahtuu kolme. Nivelreumasta en vieläkään kokenut ihmeparantumista.

Käsitöitä valmistui samaan niukkaan tahtiin kuin aiemminkin. Tavoite kolmesta sukkaparista onnistui ja taisi ylittyäkin. Toivon villapusero valmistui myös ja joulukalenterin sain päivitettyä joka päivä ja aamulla. Talvitakin ompelu unohtui. Oikeastaan muistin sen vasta nyt, kun katsoin noita vuosi sitten kirjoitettuja tavoitteita. Heh. Pitäisi kai vilkaista niitä jossain vaiheessa syksyä myös. Myös omepelut jäivät tosi vähille.

Vaikka kaikki vaatimattomatkaan tavoitteet eivät täyttyneet, on valmistuneissa ollut tosi paljon ilon aiheita ja kivoja juttuja. Ehdottomia omia suosikkeja ovat virkattu palapeitto, joka on tosi ahkerassa käytössä. Kolmasluokkalaisen villapusero on myös kovin tykätty, samoin virkattu pitsiliina sekä pinkki huivi. Eniten ehkä kuitenkin iloitsen valopalloista, jotka vihdoinkin parin vuoden ajatuksissa olemisen jälkeen pääsivät koukulle ja valmistuivat.

Uudelle vuodelle ainoa käsityötavoite on se, että teen kolme keskeneräistä valmiiksi ennen kuin korkkaan joululahjalangan.



Puutarhassa tapahtui myös hiukan. Uusia kasveja jouduin ostelemaan kuolleiden tilalle ja sipuleita laitoin maahan syksyllä, tuskin niitä vieläkään on tarpeeksi. Purettiin pressutalli keväällä ja maalattiin talo sekä puuliiteri. Avoimien puutarhojen päivä oli jännittävä ja onnistunut. Kesä oli sateinen eikä kovinkaan hyvä ruukkupuutarhalle, satoa sentään tuli riittävästi. Vaikka talvi oli ankara monelle perennalle, ei se kotiloita tappanut. Niitä riitti yhtä runsaasti kuin aikaisempinakin vuosina.

Ensi kesälle ainoa suunnitelma on nurmikon siementen kylväminen isoille aluielle, missä on pari vuotta ollut lautataapelit. Ja pari koivua pitäisi kaataa tontin rajalta. Taimitoreilla voisin myös vierailla, niistä olen tehnyt tähänkin asti hyviä löytöjä.



Sisustamista ei juuri tullut harrastettua. Keittiö remontoitiin ja talo maalattiin ulkopuolelta. Mutta kaikki muu jäi tekemättä. Jännä nähdä mitä se uusi vuosi tuo tullessaan. Rakennuslupa ainakin menee umpeen, joten jotain kai olisi jo pakkokin tehdä.

Aika hyvä motivaattori sisätilojen edes jonkinlaiselle järjestämiselle oli se lehtijuttu. Siistiä oli, mutta ei vielä asiat paikoillaan siten kuin itse haluaisin.

Jospa uusi vuosi nyt vihdoinkin toisi muutoksen tähänkin tilanteeseen ja saadaan tuo viimeinen huone valmiiksi.



Kotimaan retkiä tuli tehtyä varmaan enemmän kuin yleensä. Ulkomaan matkustelu jäi siihen yhteen Norjan käväisyyn sekä Türin kukkamarkkinoihin. Ahvenanmaalla oli kiva käydä ja se kyllä tuntui hiukan ulkomaalta, kun kaikki puhuivat ruotsia. Toisaalta telttailu on se meidän juttu, kivempaa kuin halvassa hotellissa asuminen tai lentäminen.

Tulevalle vuodelle on tiedossa ainakin yksi ulkomaan reissu, jos saan sen vaan varattua. Se tehdään ehkä sillä lentokoneella. Ja kukkamarkkinoille taitaa suunta olla toukokuussa.



Uudelle vuodelle on etukäteen tiedossa ainakin yksi matka ja laajennuksen valmistuminen. Peikkometsästä saa lukea jutun lehdestä kuten myös kurpitsankeltaisesta talosta. Jännittävä vuosi siis tiedossa.




4 kommenttia:

  1. Vuoteen mahtuu paljon! (: Ihanaa uutta vuotta teille! <3 Hoksasin tässä, että nythän liikutaan tutuissa maisemissa. Kouvolasta kotoisin olen itse ja tällä hetkellä täällä taas asunkin, vaikka Helsingissä opintoja yritän kahlata loppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, ihanaa uutta vuotta :) No hyvin lähistöllä, Lahdessa asutaan. Ja Repivesihän taitaa olla Kouvolaa :D

      Poista
  2. Onpahan ollut touhua ja vauhtia, kun ne kirjaa, niin huomaa näin paremmin ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näin sen huyvin huomaa. Vaikka viime vuosi oli kyllä varmaan vähiten tapahtumia sisältävä vuosi ikinä. Hyvä kyllä joskus niinkin.

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)