maanantai 29. elokuuta 2016

Asioita

Arki

Kaksi viikkoa ollaan eletty taas arkea, kun koulu alkoi. Olen iltaisin niin väsynyt, että nukahdan sohvalle. Joskus jo yhdeksältä. Viime viikolla yritin katsoa joka ilta boksille nauhoitettua Poirotia, mutta aina uni voitti. Viisi iltaa siinä meni. Keskimäärin parikymmentä minuuttia per ilta pysyin siis hereillä.

Niin paljon kun olenkin odottanut tätä omaa aikaa, jota ei melkein yhdeksään vuoteen ole juuri ollut, en osaakaan yhtäkkiä tehdä mitään. Ensimmäinen viikko meni täysin ihmetellessä. Viime viikolla istuin neljässä paikassa kahvilla, ei hullumpaa sekään. Tällä viikolla päätin ryhdistäytyä, mutta ei se ainakaan vielä näin maanantaina onnistunut.

Harmittaa sekin, kun blogipäivitykset ovat jääneet täysin tekemättä. Asioita olisi ollut ja on edelleenkin, mutta en nyt viitsi enää tänne laittaa kuvia kukista, jotka eivät enää kuki. Tämän asian kanssa on nyt tarkoitus vähän ryhistäytyä. Ahkerampaa bloggaamista luvassa.

Nivelreuma

Viime viikolla oli myös puolivuotiskatsastus reuman osalta. Siinä ei mitään ihmeellistä ilmennyt. Olin ekaa kertaa ikinä luuntiheysmittauksessa ja ainakaan vielä ei ole syytä huoleen. Seuraava luuntiheyskontrolli on 3 - 5 vuoden päästä. Lääkitys pysyi samana, vaikka hiukan toivoinkin taas pientä vähenemistä. Fysioterapeutti ei torunut kun en ole käyttänyt kaulatukea ja kerroin laiskanlaisesti jos ollenkaan tehneeni niskan kuminauhajumppaa. Sain jopa kehut rehellisyydestä. Seuraava käynti on taas yhdeksän kuukauden päästä. Sekin on jo jotain, ettei tarvitse puolen vuoden välein käydä.

Junasukat

Ystävä sai ihastuttavan pienen tytön, jolle olin jo keväällä neulonut sukat ja hankkinut helistimen. Vein ne viime viikolla.





Puutarha

Avoimet puutarhat -päivän jälkeen tuli melkoinen kyllästyminen koko aiheeseen. Jossain välissä jaksoin innostua suunnittelemaan istutusten muutoksia, mutta se innostus ei kauan kestänyt. Nyt olen taas saanut motivaation takaisin ja tehnyt vaikka minkälaisia suunntelmia. Ne toteutetaan ensi keväänä. Tällä hetkellä kukkivat hortensiat ja myöhäisemmät jaloangervot. Väriä on myös pihlajassa ja villaheidessä sekä muissa marjoissa.

Meillä oli omenapuu täynnä omenoita, mutta syötäväksi sieltä kelpasi vain muutama kappale. Viime vuonna äitienpäivälahjaksi saadussa pilariomenapuussa on sen sijaan kauniit sileät ja tasaiset omenat. Viisi kappaletta. Vielä odottelen hiukan aikaa ennen 'Punaisen helminauhan' maistamista. Onneksi olen parilta ystävältä saanut omenoita ja ollaan päästy herkuttelemaan välipalaompuilla, omenapiirakalla, omenapaistoksella ja omenapannukakulla.






Mustilan taimitori

Lauantaina käytiin ystävän kanssa Mustilan taimipäivällä. Etukäteen ei ollut ajatuksia mistään taimista ja olin päättänyt pysyä vaatimattomalla linjalla, mikä melkei toteutuikin. Muutama perenna löytyi taimipäivän myyjien myyntipisteistä. Mustilan omasta myymälästä tarttui sitten pari puuta (joita ei enää pitänyt meille ostaa ensimmäistäkään) ja ruusu. Mutta olin niin edullista, että olisi ollut hullua jättää ostamatta.

Oltiin jo etukäteen sovittu, että mennään kuuntelemaan hortensialuento. Se olikin kiinnostava. Etenkin luennon loppupuolella esitelty kesähortensia 'Bougie' sai meidät kummankin tärisemään innosta. Käytiin katsastamassa pensas livenä arboretumissa ja olihan se ihan älyttömän kaunis. Sovittiin, että jos jompi kumpi jossakin taimiliikkeessä törmää kyseiseen pensaaseen, ostaa saman tien kaksi, kummallekin omat. Tuo hortensia kun ei ole ihan se yleisin eikä siihen varmaan törmää kovinkaan monessa paikassa. Mutta voi mikä tuuri meillä kävi. Arboretumin vieressä sijaitsevassa puutarhamyymälässä oli kyseinen pensas myytävänä ja vieläpä juuri sopivasti kaksi kappaletta. Eipä siitä innostuksen tärinästä meinannut lopputa tulla, kun tuo ihana kasvi löytyi saman tien. Oman istutin tänään ja toivon, että sopivaan paikkaan.





Mökkiviikonloppu

Mustilasta suunnistin itseni suoraan mökille. Ei olla oltu siellä koko kesänä ja lapsille sekä heidän kaverilleen olin luvannut yhden mökkiviikonlopun. Se toteutettiin nyt. Oli kyllä mainio mökkeilykeli. Kova tuuli lauantaina ja sähkötkin katkesivat illalla, mutta uimassa lapset kävivät monta kertaa ja aurinko kuitenkin paistoi. Ja tuuli piti huolen siitä, ettei ollut ötököitä. Sunnuntaina olikin samanlainen kiva keli ilman sitä tuulta. Tosi mukava mökkiviikonloppu.





Koti

Jos on arjen alkaminen vienyt oman aikansa, oli myös viimeinen lomaviikko täynnä. Meillä käytiin ottamassa muutama kuva sisällä ja koti oli pakko saada senlaiseen kuntoon, ettei joka paikassa lojunut tavaroita. Viikko meni siivotessa ja järjestellessä. Mutta kerrankin on kesän jälkeinen puunaaminen tehty ajoissa eli pölyt on pyyhitty sieltäkin, mistä ne pyyhitään kerran vuodessa.



lauantai 20. elokuuta 2016

Keskeneräisiä neuleita ja virkkauksia

Tänä vuonna osallistuin Kesäyöstä jouluyöhön neuletempaukseen. Siinä pitää saada valmiiksi 20 neuletta tai virkkausta aikavälillä juhannus - joulu. Ajattelin, että teen päivityksen asiasta, kun olen saanut puolet aloituksista tehtyä. Päivitys venyi sen verran, että aloituksia on jo yli kymmenen. Niistä nyt tällä kertaa. Kaikki muut keskeneräiset saavat jäädä tämän postauksen ulkopuolelle.



Virkattu graffiti pihapuuhun täyttämään syysleimuilta jäänyttä aukkoa. Tämä on siis jo yksi valmistuneista keskeneräisistä.



Raitalapaset tulossa tässä. Toistaiseksi vain yksi raita valmiina. Mutta aloitettu on.



Toinen valmis on keittiön ikkunaan virkattu kukkaviirinauha. 



Kaikkein ensimmäinen aloitus on yhä kesken. Isoäidinneliöistä on tarkoitus tehdä tyynynpäällinen. Tai oikeastaan vain päällisen toinen puoli. Taitaa puuttua vielä kahdeksan palaa. Kuvassa ei ole kaikki valmiit.



Ananaskuvioinen hartiahuivi on myöskin valmis. Ihana hippihuivi on ollut jo monesti käytössä.



Pannulappu. Kesken. Näitä tarvitsee luultavasti tehdä kaksi, että sääntöjen mukainen vähintään 50 grammaa lankaa/työ tulee täyteen.



Raidallinen kolmiohuivi. Tätä tein kesälomareissulla autokyydissä silloin tällöin. Valmistui tosi pitkälle, mutta vielä on valmiiseen matkaa.



Sukat. Yksi valmis, toinen vaiheessa. Näyttäisi Facebook-sivujen mukaan siltä, että suosituin neuletempauksen neule on sukka. Suoraan sanoen en jaksa seurata sivustoa ahkerasti juurikaan siitä syystä. Etukäteen ajattelin, että tässä voisi saada jotain kivoja neuleideoita itselle tehtäväksi, mutta sukka on sukka, eikä se inspiroi. Varsinkaan tavissukat tai puhki kulutetut sukkamallit. Sukkia tai sukanneulojia en väheksy lainkaan, päinvastoin, mutta tämä tempaus olisi ehkä voinut olla nimellä juhannusukasta sukkayöhön. Totta kai itsekin parit sukat aion neuloa ja tässä ne yhdet. Tavissukat.



Ja tässä toiset. Tai toisen alku. Tavissukan. Sekin on kuvaamisen jälkeen edennyt jo kantapään yli.



Ja vielä kolmas pari tulossa. Varmasti näiden lisäksi vielä kahdet sukat pääsee puikoille. Katsotaan nyt.



Ja aivan yhtä mielikuvituksellinen neule sukan lisäksi on tiskirätti. Mutta hyvä autoneule ja aina tarpeeseen. Siksi rätti. Näitäkin tarvitsee tehdä kaksi, että painorajan yli mennään.



Tarveneule eli pojalle lapaset. Edellistalvisetkin vielä sopivat ja varmaan sitä edellisetkin, mutta on kiva tehdä joka vuosi uudet.



Viimeisin aloitus on tänään koukulle hypännyt huivin alku. Tämä on vastaavasti tulossa tytölle.

Kolmetoista on aloitettu ja seitsemän vielä aloittamatta. Kolme valmista. Aika hyvin tällä hetkellä. Tosin tiedän senkin, että aloittaminen on minulle se helpoin osuus. Niitä keskeneräisiä kun oli jo ennen näitä melkoinen keko. Katsotaan nyt jaksaako innostus kestää sinne jouluun saakka. Olisi pari keskeneräistä neuletakkia, jotka haluaisin valmiiksi tänä talvena. Ja niitä jos jatkan, jää tämä tempaus armotta kesken. Seuraava raportti tulossa kun kaikki aloitukset aloitettu.

tiistai 16. elokuuta 2016

Eskarinaloituslippis ja koulunaloitusliikkakassi

Maanantaina alkoi Tyynellä eskari. Nyt en jaksa käydä läpi omien tunteiden vuoristorataa asiaan liittyen. Sanon ainoastaan sen, että helppoa ei ole ollut.

Eskarilaiselle käytiin ostamassa uusi vaatekerta, tossut ja penaali. Repun toi joulupukki. Muuten mennään vanhalla vaatetuksella eteenpäin. Uuden lippiksen ompelin vanhasta verhosta, koska toinen lippis oli pesussa ja toinenkin likainen. Ja lippiksiä ei kai voi olla koskaan liikaa.

Koulu alkoi puolestaan tänään. Toivo meni jo kolmannelle luokalle ja toisin kuin vuosi sitten, koulunaloitussää oli sateinen ja vähän koleakin.

Kolululaiselle hankittiin myös vaatteita ja kengät. Reppu oli onneksi vielä ehjä. Toivottavasti kestää kevääseen asti. Poika sai uusen lippiksen kaupasta, mutta sisäliikuntavarusteille ompelin uuden kassin. Vanhasta hajosi keväällä kahva. Olisi sen voinut korjatakin ja varmasti korjaankin, mutta oli kiva tehdä uusi ja mieleinen. Kangas oli uutta Finlaysonin Elefanttia.

Näin aloitettiin syyalukulausi tänä vuonna. Ensi viikolla alkaa harrastukset ja se tarkoittaa kolmea varattua iltaa. Mutta tällä viikolla saa vielä ihan vain olla.




sunnuntai 14. elokuuta 2016

Sadonkorjuuta

Olen harrastanut nyt parina päivänä pienimuotoista sadonkorjuuta. Keräsin loput karviaiset, ruoanvalmistusta odottaa muutama kesäkurpitsa, samoin pieni määrä mustikoita pitäisi kohta leipoa piirakaksi. Kirsikkatomaatteja tulee runsaasti ja viimeiset herneet kerättiin salaatin sekaan. Kaupasta sadonkorjasin muutaman kilon avomaankurkkuja ja niistä valmistui viisi tölkillistä maustekurkkuja. Eniten kuitenkin ilahdutti runsas kantarellisaalis tämän päivän pieneltä metsäretkeltä.

Maustekurkkujen valmistumista pitää odotella kuukauden verran, mutta muita herkkuja on päässyt heti syömään. Sadonkorjuu ja säilöntäpuuhat jatkuvat ensi viikolla. Silloin olisi tarkoitus kerätä herukat sekä raparperit ja tehdä mehua.




maanantai 8. elokuuta 2016

Avoimet puutarhat

Avoimet puutarhat -sunnuntai on nyt onnellisesti ohi. Oli aivan mahtava päivä. Sattui sääkin suosimaan, lämmintä ja aurinkoista, ei kuitenkaan läkättävän kuumaa. Eli varmaan paras mahdollinen keli tällaiselle päivälle.

Meidän puutarha oli avoinna klo 12 - 18. Kävijöitä riitti koko ajan tasaisesti, viiden jälkeen hiljeni, mutta sitten oli aikaa seurustella vieraiden kanssa jo kunnolla. Ja pääsi itsekin istumaan. Vieraskirjassa oli 41 nimeä, mutta läheskään kaikki eivät sinne nimeään raapustaneet. Oikea määrä kävijöitä on varmaan 60  kieppeillä. Eli oikein hyvin kun en mainostanut tapahtumaa mitenkään erityisesti. Paitsi blogissa ja instassa.

Meillä oli järjestetty pieni kahvila pihamökkiin. Leivoin pari erilaista piirakkaa ja aamulla tehtiin munkkeja. Samoin myytävänä oli epämääräinen laatikollinen kirpparitavaraa ja taimia. Kahvilassa riitti kävijöitä ja onneksi ei jäänyt mitään jättierää tähteelle tälle päivälle. Ajattelinkin kutsua naapurin kahville.

Koska nyt on ampiaisten aika ja niitä on tänä vuonna runsaasti tehtiin kahvilan yhteyteen pari toimivaksi testattua ampiaisansaa. Tällä kertaa ansat eivät amppareita kiinnostaneet. Ansojen saalis oli pari kärpästä ja yksi itse tapettu ampiainen.

Itse yritin hengailla etupihalla toivottamassa kävijöitä tervetulleeksi. Aivan kaikkia en ehtinyt valitettavasti tervehtimään, koska välillä piti käydä seurustelemassa puutarhan puolellakin. Mies hoiti kahvilaa ja ystävä oli puutarhassa opastamassa ja kertomassa ja vastaamassa kysymyksiin.

Eilinen oli tosi hieno päivä. Sain paljon positiivista ja mukavaa palautetta. Pääsin keskustelemaan yhdestä lempiaiheestani eli puutarhasta. Pääkeskustelunaiheet olivat kurpitsat, härkäpapu, tomaatit, kotilot, kupla, pallohortensia, hortensiat, pihamökki, naapurin lautasantenni, puumaja ja kissat. Toki paljon muustakin puhuttiin. Tapasin paljon tuttuja ja tuntemattomia. Erityisesti ilahdutti netin maailmasta tutut kävijät. On ihanaa, kun jonkun blogin tai instatilin ihmisen näkee oikeasti livenä ja tullaan tutuksi myös oikeasti.

Aion kyllä osallistua Avoimiin puutarhoihin jatkossakin. En vielä tiedä onko se ensi vuonna, mutta viimeistään seuraavana. Jos nyt jotain muuttaisin omista järjestelyistä, niin se olisi se, että laitan paremmat kengät jalkaan. Varvastossuissa seisoskelu koko päivän kävi jalkojen päälle. Toinen asia, mikä jäi mietityttämään on se, että pitäisikö itse olla puutarhan puolella keskustelemassa ja pyytää joku muu toivottamaan vieraat tervetulleeksi. No, näitä asioita mietitään seuraavaa kertaa varten. Ainakin kahvila järjestetään jatkossakin se on varma. Jäi sen verran paljon mukeja ja lautasia, että pakkohan ne on jotenkin käyttää. 

Lämmin kiitos kaikille kävijöille ja vierailijoille. Te teitte eilisestä onnistuneen ja hienon. Erityisisot kiitokset miehelle ja Katjalle, mistään ei olisi tullut mitään ilman teitä.