sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Nyt kukkii kaikenlaista

Ollaan vietetty koko aurinkoinen ja helteinen viikko istumalla ystävillä kahvittelemassa, Launeen perhepuistossa, uimarannalla ja ollaan kahvitettu muutama ystävä kotonakin. Hurjasti ohjelmaa viikon ajan, mutta eipä noilla parin päivän helteillä olisi pihalla mitään jaksanut tehdäkään. Tänään, pilvisenä aamuna kiertelin ottamassa kuvia kukkivista kukista ja toteamassa, että nurmikko pitäisi leikata ja nyt olisi sopiva keli puuhata vähän muutakin.

Taatankurjenmiekan olen tuonut kotipaikalta. Vasta tänä kesänä jaksoin nähdä vaivaa tuon tunnistamiseen, vaikka se on kasvanut omassa pihassa jo yli kymmenen vuotta.



Hennon vaaleanlila kurjenmiekka on puolet suurempi kuin taatankurjenmiekka. Tämän sain ystävältä ja olen istuttanut sen vähän piiloon. Pitää kai siirtää parempaan paikkaan sen verran kaunis se on.



Tämän kasvin otin keväällä taimivaihtopisteeltä ja luulin sitä mirrinmintuksi. Mutta nyt kun se kukkii, näyttäisi olevankin jokin tädyke. Loistotädykettä veikkasin ensin, mutta siinä ainakin Googlen mukaan on nuo kukan keskellä olevat puikulat erilaiset.



Hansaruusu kukkii. Voi kun tämän tuoksun voisi purkittaa. Tämä pensas oli ainoa, joka oli pihallamme, kun muutimme tänne. Tai no oli täällä pari keltaista risukasahanhikkia, valkoinen hansaruusu ja juhannusruusu, mutta ne on hävitetty. Tosin juhannusruusun pitkin hampain.



Paratiisililjan kukinta alkaa vedellä viimeisiä. Luulin, että olen istuttanut huonoon paikkaan, mutta ei kai kuitenkaan kun on tehnyt melkoisen paljon siementaimia.



Keltapäivänlilja on äidin puutarhasta tuotu ihanuus. Tämänkin tuoksun haluaisin purkittaa.



Köynnöshortensia innostui tänä vuonna kukkimaan. Ei mitenkään runsaasti, mutta kukkia on kyllä ihan riittävästi.



Viime kesänä siirsin yhtä lukku ottamatta kaikki pionit. Ne kasvoivat aivan liian varjossa ja ympärillä olevat akileijat, ukonkellot, tähtiputket, kurjenpolvet ja preeria-angervo kasvoivat jo päälle. Osa pioneista meni muutossa sekaisin, enkä nyt oikein tiedä minkä istutin minnekin. Pari niistä ei suuttunut muutosa, vaan kukkii jo tänä kesänä eli ihan kohta saan tietää mikä pioni tämäkin on.



Joku laukka kasvaa kurjenpolvien seassa. Ei taas tullut kirjoitettua muisiin, mitä tulikaan istutettua.



Tämän ystävältä saadun laukan nimi on tiedossa, jos sen oikein kirjoitin. Eli on siperianlaukka.



Leikkimökin edustalle istutettu hietaneilikka kukkii kauniisti. Myös siihen istutettu loistokärhö on kasvanut sen verran paljon, että voisin odottaa kukkia tänä kesänä.



Aamulla kuvatessa yllätyin kun kuulin meteliä pergolassa olevasta linnunpöntöstä. Sieltä tulla tupsahti ulos talitiainen eli pöntössä on pikkuisia. Kaikki muut pöntöt ovat tyhjentyneet jo hyvän aikaa sitten, mutta täällä onkin vielä toimintaa. Iloinen yllätys, varsinkin kun tuo pönttö ei ole ollut oikein lintujen suosiossa.



Ja onhan tuolla puutarhassa aika paljon muutakin kukassa. Kurjenpolvia on samalla istutusalueella kukassa neljä erilaista, myös jalopähkämö kukkii, tapaninsyreenin kukinta on jo loppupuolella, mutta koivuangervon vasta alkamassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti ilahduttaa :)