torstai 27. maaliskuuta 2014

Leikkimökin kevät

Leikkimökki ja tavarat on nyt siivottu ja pesty ja järjestetty. Suurin osa astioista ja muista tarvikkeista oli sisäleikeissä talven, joten ne tarvitsi vain siirtää mökkiin. Mutta kaikki mökissä talven majailleet astiat pesin. Kuten myös kaikki siellä olevat kalusteet sekä seinät, lattian ja katon. Mökissä olevat pyyhkeet ovat parhaillaan pesukoneessa, mutta muuten kaikki on paikoillaan. Tai ainakin oli. Eilen lapset valtasivat mökin naapurin lasten kanssa, joten kaikki ei ehkä ole enää niin tip top, kuin kuvissa. Kun Tyyne käy yksin mökissä leikkimässä, löytyvät tavarat leikin jälkeen jälleen omilta paikoiltaan. Mutta kun siellä käy lapsilauma, on suurin osa tavaroista yleensä hujan hajan lattialla. Toki kyllä siivoavat ne jonnekin kun sitä pyydän, mutta aina ei jaksa siitä sanoa. Pitäisi varmaan laajentaa viikkorahan saamisen yhdeksi ehdoksi myös leikkimökin lelujen siivoamisen paikoilleen. Kuten myös pihalelujen yleensä. Katso vaikka ylintä kuvaa.

Meillä on muutama leikkimökinkäyttösääntö, jota lapset ovat hyvin noudattaneet. Myös kaikki muutkin lapset kuin vain omat. Kengät jalassa tai kuraiset hanskat kädessä ei mökkiin mennä, vaan ne on jätettävä kuistille. Leikkimökkiin ei saa viedä vettä, hiekkaa, multaa tai vastaavaa. Marjoja kyllä, samoin käpyjä ja keppejä ja muuta sellaista. Nämä säännöt ovat lähinnä minun elämän helpottamista varten eli ei tarvitse olla siivoamassa vähän väliä tai jättää viemättä mökkiin puisia astioita, jotka eivät ehkä kestä mutavellikylpyä niin hyvin kuin muoviset. Ja olen kyllä huomannut, että lapsetkin viihtyvät paremmin siellä kun on siistiä. Sitten on erikseen se puuhun rakennettu maja, joka on täysin sääntövapaa. Ja se onkin täynnä hiekkaa :)

Leikkimökissä on vähän jotain uutta, mitä siellä ei ollut vielä viime kesänä. Astioita, ruokatarvikkeita ja muuta pikkusälää, yksi kaluste ja himmeli. Ostin kuistille narsissin, joka unohtui viime yöksi ulos pakkaseen. Ei se nuupallaan näytä olevan, joten taisi selvitä tällä kertaa.







Purkkeja saatiin lisää ystävältä. 





Kulmakaapin ovi on vääntynyt niin, ettei se pysy enää kiinni. Edes mies ei pystynyt sille tekemään mitään. Heti kun kirpparilla tulee vastaan sopiva/sopivan hintainen lipasto tai yöpöytä ostan sen ja vaihdan tilalle. Ja tuo pääsee jäteasemalle.











Kassakone ja tehosekoitin tuli joulupukilta ja vatkain löytyi kirpparilta.





Korivaunu on leikkimökin uusi tulokas. Lisää säilytystilaa tarvittiin ja korivaunu oli siihen juuri sopiva. Se ostettiin talvella Ikeasta Toivon huoneeseen, mutta sain luvan lainata sitä kesän ajaksi tänne.





Arvonnan voittajat

Liput Kevätmessuille on arvottu tänä aamuna perinteisellä nimi lapulle, laput kuppiin -systeemillä. Pääsin harjoittelemaan käsinkirjoittamista ja täytyy myöntää, että fontti ei ehkä ole lähellekään sitä mitä se on ollut. Mutta harjoitellaan kirjoittamista, kyllä se teksti vielä tuosta paranee. Voittolapuissa luki epäselvällä käsialalla Elsa-Aalia ja Varma vieras. Saatte ihan pian täältä päin postia. Kiitos arvontaan osallistuneille ja onnea voittajille!




sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Terveen paperit

Viikolla urakoin perinteisen lastenvaaterumban. Eli katsastin joka ikisen vaatteen ja kengän, pistin liian pienet kirpputorilaatikkoon ja sopivat yritin saada mahtumaan jonnekin. Totesin, että vaatetilanne on jopa liian hyvä. Sopivan kokoisistakin voisi osan laittaa pois, jos raaskisi. Etenkään mekkoja tai teepaitoja ei tarvitse yhtään, ei  myöskään sukkia tai sukkahousuja tai saappaita. Eikä alushousuja, ulkoiluvaatteita tai farkkuja. Eli vaatteita on enemmän kuin riittävästi. Tyynen kesäkenkärivistö näytti ihan pojankenkäriviltä lukuun ottamatta yksiä reinoja ja toisia Crockseja. Näytti ehkä juuri siksi, kun ne ovat pojan vanhoja kenkiä. Kenkiä sovitellessa huomasin, että ne poikakengät on ne kaikkein rakkaimmat. Toivon vanhat.



Perjantai oli viikon odotetuin ja oikeastaan koko talven odotetuin päivä. Piti kyllä kirjoittaa siitä jo perjantaina, mutta ei vaan pystynyt. Kun viettää seitsemän viikkoa netissä tekemättä juuri mitään muuta ja tulee vihdoin se päivä kun voi tehdä sitä muuta, niin läppärin avaaminen ei kiinnosta niin yhtään. Reilu seitsemän viikkoa sitten käväisin tekonivelleikkauksessa ja perjantaina oli se päivä kun ortopedi totesi, että lastat saa ottaa pois. Eli sain terveen paperit. Peukku on luutunut hyvin ja keskari ja nimetön taipuvat sen verran, että pärjään. Kovin ne on vielä jäykät ja tekevät mitä haluavat ja koko käsi on arka, mutta kyllä kädellä voi jo kaikenlaista tehdä. Yli viiden kilon painoista ei sormilla saa nostaa ja ylitaivutusta pitää välttää. Ne on ainoat rajoitukset. En ehkä olisi enää näillä sormilla luokan nopein konekirjoittaja, mutta kyllä kymmensormijärkkä sentään jotenkin toimii.

Lapset olivat kumpikin perjantaina hoidossa ja sain tovin aikaa keskussairaalakäynnin jälkeen kiertää kirpparia. Vähän olisi ollut pidempi tovi, jos olisin mennyt oikeaan bussiin, mutta tulipahan tehtyä samalla pitkähkö kävlylenkki. Kirpparilta löytyi lapsille parit ulkovaatteet (ensi syksyksi vähän isompaa kokoa) ja Tyynelle mekko (vaikka olin luvannut itselleni, että mekkoja en osta kun niitä on ihan liikaa). Itselle ostin vanhan matkalaukun, rekisterikilpiä ja kukkaruukuksi sopivan emaliastian.

Eilisen ekan lastattoman päivän käytin järkevästi siivoamiseen. Imuroin, pesin vessan, vaihdoin petivaatteita ja tein kaikkea sellaista kivaa. Parasta oli kuitenkin tehdä leikkimökin kevätsiivousta aurinkoisessa säässä. Tai parasta oli pitää kahvikuppia oikeassa kädessä. Vai oliko parasta kuitenkin se kun pääsin pitkästä aikaa viemään lapset pesulle. Vai se tunne kun pääsin vapauttamaan miehen kolmen lapsen yksinhuoltajan tehtävästä. Olo on kuitenkin yhä kuin kevätlaitumelle päässeellä vasikalla ja tänään aion taas väsyttää itseni tekemällä koko ajan jotain. Ainakin nyt ensin menen järjestämään sen leikkimökin loppuun.



keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Astioita

Käväistiin pitkästä aikaa kirpputorilla Tyynen kanssa. Eipä mitään kovin kummoisia löytöjä tehty. Jos ne kaikki vaatteet ja tavarat, joista kiinnostuin, olisivat olleet ehjiä, ostoskori olisi pullistellut. Esimerkiksi Marimekon Koirat-kuosinen käsilaukku olisi päätynyt meille, jos hihnat eivät olisi olleet törkeän rispaantuneet ja vetoketju rikki. Minä en kehtaisi tuollaista myydä vaan se päätyisi roskikseen, jollen saisi korjattua. Eli valmiiksi rikkinäistä en viitsi ostaa.

No, aina ei voi tehdä runsaasti löytöjä. Jotain kuitenkin. Juomalasi lasikokoelmaan ja jo pari vuotta etsinnässä olleita lautasia kaksi kappaletta. Olen etsinyt ruskeakuvioisia syviä lautasia tai jälkiruokakuppeja. Syystä että ne on parhaita kissanruoka-astioita kun ne eivät näytä sotkuisilta. Kissanruokarippeet hukkuvat noihin kuvioihin. Meillä on ollut tismalleen samanlainen ja pari ruskeaa kukkakuosia, mutta kaikki ovat ajan kuluessa hajonneet. Viimeinen oli vielä lohjenneenakin käytössä, mutta nyt senkin sai nakata pois. Eli näitä etsin edelleenkin, että saan kissojen ruokintapisteen pidettyä edes jotenkin siistin näköisenä.



Ja uudet Muumitkin kotiutuivat meille äskettäin. Muumimamma ja Muumipappa. Mammamukin väreistä tykkään kovasti. Me ostetaan nuo uudet mukit joka kerta siinä vaiheessa, kun ne tulevat tarjoukseen jonnekin. Muutaman vuoden ostohistorian perusteella edullisin tarjous löytyy Robinhoodista. Tällä viikolla olleet 10,90€/kpl. Tosin täällä meillä päin ainakin Kärkkäinen myy noita joskus kympillä ja yhdeksälläkin eurolla, mutta noihin tarjouksiin ei kai uutuudet kuulu. Ja vaikka kuuluisivatkin, on siellä mukihyllyt aina aika tyhjät tai minä en vain jaksa tai halua käydä siellä. Robinhoodissa taitaa sesonkimukitarjouskin olla se paras. Sieltä sekin yleensä on ostettu.

Tänä vuonna ilmestyy varmasti vielä kaksi mukia - kesä- ja talvimukit. Ne kun vielä ostan, on muumimukihylly täysi. Hyllyä on joko laajennettava, mukit uudelleensijoitettava tai lopetettava ostaminen. Vielä on aikaa miettiä vaihtoehtoja. Muumit ovat kuitenkin meillä joka päivä käytössä, joten ei niitä kovin kauas keittiöstä uskalla sijoittaa.





Eipä taida olla tämän blogin lukijoissa kovin montaa puutarhaihmistä tai ainakaan puutarhamessuista kiinnostunutta. Mutta arvonta on edelleen menossa, käy osallistumassa jos lippu puutarhamessuille kiinnostaa.

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Arvonta

Postilaatikkoon tupsahti bloggaajapassi Kevätmessuille ja tänään sain kaksi lippua arvottavaksi blogissa. Eli arvonnan palkintona on 16 euron arvoinen lippu Kevätmessuille. Arvon kaksi lippua. Mukaan arvontaan pääsee jättämällä kommentin tähän postaukseen. Kaksi arpaa saa jättämällä kommentin + linkittämällä tämän postauksen joko omaan blogiin tai facebooksivulle.

Kevätmessut järjestetään Helsingin messukeskuksessa 3. - 6.4.2014. Messut koostuvat neljästä eri alueesta, joita ovat OmaPiha, OmaKoti, OmaMökki ja Sisusta!

Olen itsekin osallistunut vastaavaan arvontaan Puutarhakaaos-blogissa koska pitäisi saada myös kaverille lippu :)

Kommentointiaikaa on noin 26.3.2014 asti, silloin suoritan arvonnan. Ilmoittelen tuloksista seuraavana päivänä, että saan liput ajoissa postiin. Onnea arvontaan!



sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Narsissit

Nyt kun lumet tulivat takaisin, sain vihdoin laitettua kuistille narsissit. Toisaalta pysyvät viileässä pidempään hyvinä. Ja viileän takia ostinkin jo valmiiksi auenneita kukkia. Siivoilin samalla kuistilta pahimpia multia ja roskia pois. Oveen olen klikkaillut uuden kranssin osoitteesta sisustaulkona.fi. Siihen saa sisälle laitettua vaikka käpyjä, sammalta, pajunkissoja tai mitä nyt mieleen juolahtaa. Pajunkissoja siihen olisi tarkoitus nyt ekana laittaa, mutta vähän on maltettava odottaa, että saan kummankin käden käyttöön. Oksien saksiminen ei oikein onnistu vasemmalla.

Kissojen villainen alusta tuolilla on kamalan likainen ja pesua vailla. Kaikki puolet ovat jo olleet käytössä, eikä puhdasta pintaa enää löydy. Se nyt kuitenkin on pienin ja helpoin korjattava asia tuossa. Rappusiin jos saisi jossain vaiheessa uudet pinnoitteet. Ei varmaan vielä ensi kesänä, mutta kenties jo seuraavana. Rappuralli on myös muuttamassa muotoaan. Uuteen on tarvikket hankittu jo syksyllä, mutta asia ei silloin edennyt. Mutta tulevana kesänä etenee varmasti.













lauantai 15. maaliskuuta 2014

Arkea ja ostoksia

Meillä alkoi maanantaina jälleen arki, kun mies palasi töihin pitkien lomien jälkeen. Hyvin on sujunut, vaikka lapsilla onkin ollut kummallisia ja epämääräisiä oireita. Eilen mentiin lääkäriin, koska kuultiin samoja oireita olevan Toivon eskarikaverilla ja sisaruksillaan. Lapsille diagnosoitiin streptokokki A ja mieheltäkin otettiin näyte. Lapset syövät nyt antibioottikuurit viikon ajan. Historian lehdille voi tästä laittaa merkinnän, että tämä on Toivon eka. Ja Tyynelläkin vasta toka.

Koska eilen oli se lääkärikäynti ja Toivo päivän poissa eskarista, lähdettiin Lahteen. Syötiin eväitä aurinkoisessa hyisessä tuulessa, istuttiin kahvilassa kahvilla ja mehulla, ihasteltiin jälleen kerran toriparkkityömaata, ostettiin ne antibiootit ja tehtiin vähän muitakin ostoksia. Apteekista lapset saivat huivit hyvästä käytöksestä, vaatekaupasta suklaapatukan samasta syystä. Yhdessä kaupassa tarjottiin mehut ja muutaman muun kaupan täti kehui vaatteita ja hyvää käytöstä. Oli kyllä kiva reissu ja tuli hyvä mieli niin monesta positiivisesta palautteesta. Vaikka oltiin reissulla useampi tunti, vasta viimeisessä kaupassa alkoi se tyypillinen väsyneiden lasten villi meininki. Tultiinkin kaupasta ulos saman tien. 'Ens kerralla sun äiti pitää mennä ekana tohon kukkakauppaan kun me ei olla vielä niin riehakkaita.'

Hyviä ostoksia tehtiin ja mulla taisi vähän mopo karata käsistä. Huomaa kyllä, että käyn aika harvoin kaupungilla. Lapsille löytyi söpöt Mailegin merirosvot, mulle ja Toivolle tennarit anteeksi vaan jalkaterapeutti, Tyynelle Punaisen norsun mekko ja Toivon hupparia varten Marakattimarssin kangasta. Eli kaikkea kivaa. Löysin myös oman kylän kaupoista loppuunmyydyn maaliskuun Kotipuutarhalehden. Se on roikkunut ostoslistalla, koska siinä esitellään ystävän puutarha. Ja se on kaikkein kaunein puutarha, minkä olen ikinä nähnyt.

Eilen piti ottaa muutama kuva omasta jo melkein lumettomasta pihasta, mutta olin itsekin väsynyt kaupunkiretken jäljiltä ja kuvaaminen jäi. Viime yönä ja parhaillaan jatkuva lumisade on jälleen peittänyt maan, joten tänään tyydyin nappaamaan kuvan törkeästi likaisen tuvan ikkunan läpi. Eli lumi tuli takaisin.














sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Löytöjä

Olen nyt muutaman päivän laittanut urakalla nettikirppikselle myyntiin kaikenlaista. Enimmäkseen lastenvaatteita ja olen kyllä hämmästynyt, miten hyvin ne vaatteet menevät kaupaksi. Vaikka kyllähän ostan itsekin kirpputorilta paljon, että ei pitäisi hämmästellä. Onneksi muutkin ostavat. Mutta nyt olikin tarkoitus esitellä muutama kiva kirppulöytö.

Olen jo pitkään haaveillut löytäväni vanhan pulpetin, arkun, renginkaapin sekä mallinuken ja tietty sopuhintaan. Eipä ole tullut sopivia (sopivan hintaisia) vielä tätä ennen vastaan. Nyt näiden käsi lastassa viikkojen ajan on ollut hyvää aikaa selata nettikirppiksiä ja Torilta nuo kaikki löytyivät. Renginkaappi on vielä käsiteltävä, joten siitä ei kuvaa nyt. Mutta toisesta pienestä seinäkaapista on kuva.









Kuvissa olevat paikat eivät ole mitään loppusijoituspaikkoja. Kalusteet on vain laitettu siihen mihin parhaiten mahtuivat tällä hetkellä. Mutta kun ne nyt vihdoin löytyivät, niin ne oli pakko ostaa, vaikka ahdasta jonkun aikaa vielä onkin.

Pulpetti on vahattu ja on kyllä niin hyvässä kunnossa, että onkohan sitä edes koskaan käytetty. Seinäkaapin pesin ja kun olen kunnossa, hion sitä vähän. Myös arkku sai käsittelyksi huolellisen pesun. Vielä en tiedä, haluanko pois siitä nuo kahvat. Kannessa oleva vanerinpla, jossa on osoite, saa kyllä jäädä. Mallinuken jalka on maalattu. Sellaiset huollot noille on tehty.

Arkku oli noista paras löytö. Siellä oli tädillä ja sedällä vähän rahasta pulaa ja laskuja maksuun menossa, joten hintaa saatiin aika hyvin tingittyä. Taisi kyllä ne rahat mennä laskujen sijasta lähibaariin.

Sitten vielä yksi Toripistefi-löytö. Se kaikkein paras. Ei ollut myytävänä, vaan itse ilmoitin, että halutaan ostaa. Kaupat on nyt sovittu ja noutopäivä on toukokuun puolessa välissä. Tosin en kyllä muistanut kysyä, että mitä maksaa, mutta otan nämä silti. Ei kyllä jaksaisi millään odottaa sinne asti :)



torstai 6. maaliskuuta 2014

Maaliskuinen piha

Aikalailla tasan vuosi sitten kirjoitin miten paljon lunta on vielä. Huhtikuun loppupuolella lunta oli edelleenkin paljon. Paljon enemmän kuin nyt. Sillä nyt sitä on vain ohut kerros ja paljasta maata on jo paljon näkyvillä. Lapset ovat aika innoissaan vesilätäköistä, jäästä, mudasta ja hiekasta. Esko-kissa on ulkona kaiket päivät ja innostuu etenkin kun minä olen pihalla. Ja käyhän Almakin sentään kerran päivässä naapurin lautataapelin alla. Jos käsi ei olisi lastoitettu, olisin varmasti kaiket päivät pihalla saksimassa ja sahaamassa ja tekemässä ihan kaikkea. Nyt tyydyn vain patsastelemaan ja potkimaan jääkökköjä. Yritän jopa sanoa itselleni, että on ihan tyhmää kun on jo noin sulaa ja vain siksi, kun en voi tehdä mitään. Sukset, pulkat ja kelkat voisin varmaan viedä jo varastoon. Sen pystyisin tekemään. Ja kyllä kai sitä voisi vaikka risuja vähän keräillä, jos oikein kovasti alkaa nuo pihatyöt polttelemaan.











sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Sohva

Talviloma on mennyt melkoisen hyvin. Palapelikin tuli tehtyä, oikeastaan useampi. Ystäviä on nähty ja eilen käytiin sukulaisen valmistujaisjuhlissa Helsingissä. Juhlapaikka sijaitsi aivan Ikean lähellä ja poikettiin siellä samalla reissulla.

Ikeassa tarkoitus oli lähinnä katsastaa sohvatarjonta, koska vanha sohva alkaa olla jo aika hurjassa kunnossa. Kovin mielelläni haluaisin ostaa kotimaisen sohvan, mutta vielä ei ole tullut vastaan sellaista suomalaista sohvaa, joka täyttäisi kaikki omat kriteerit. Eli olisi sopivan näköinen, sopivan kokoinen, vaihtopäällisillä ja kaiken päälle vielä sopivan hintainenkin. Aina joku osa-alue mättää. Ja useimmiten se on joko hinta tai pestävien päällysten puute. Pestävät irtopäälliset ovat ihan ehdoton juttu. Ja joka kerta kun meinaan innostua sohvasta, jossa sellaisia ei ole, muistutan itseäni siitä kerrasta kun kissa pulautti silakkaoksut sohvalle.

Ihan vähän ollaan kallistumassa ikealaiseen jokakodin sohvaan eli Ektorpiin. Tosin vielä on käytävä ainakin kerran kiertämässä oman kylän huonekaluliikkeet ennen ostopäätöksen tekemistä. Ja testattava Ikeasta mukaan otetut kangasnäytteet. Ja testaus on sitä, että laitetaan kangaspalat kissojen suosimille nukkumapaikoille ja päällä nukkumisen jälkeen tarkastetaan kangaspaloista karvojen tarttuvuus, näkyvyys ja irtoaminen. Vaikka Ikea suorittaa kaikenlaisia hankauksenkestoja ja valonkestoja sohvakankaille, niin kissankarvatesti on kuitenkin tehtävä itse.

Vanha sohva on ikealainen ja ollut meillä jo 15 vuotta. Se on kestänyt melko hyvin. Pyöristä on kuitenkin kuulat pudonneet jo vuosia sitten. Kangas on myös osoittanut kulumisen merkkejä istuintyynyjen reunoista. Tämä kuitenkin vasta viimeisen vuoden sisällä havaittu ilmiö. Käsinojien kulmat ovat aivan rispaantuneet kissan kynsienteroitusalustana. Sen kissan, jota meillä ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen. Myös päällinen kutistui yhdessä pesussa niin, ettei sohvan takana olevat vetoketjut mene läheskään kokonaan kiinni. Ollaan pidetty sohvalla vanhaa täkkiä, että näyttää edes vähän siistimmältä. Ja nyt huomaan tätä kirjoittaessa, että sohva on ollut vaihtokunnossa jo hyvän aikaa. Mutta eiköhän tässä vielä vähän aikaa jaksa vanhaa katsella.

Vaikka se Ikessa käväisy oli pelkkä käväisy, niin jotain sinne ostoskorin pohjalle kuitenkin tuli. Lapsille värikkäät lasit, lahjapaperia, leivonta-alusta, tyynyjä ja vähän kangasta.